انتخاب برگه

آیا می‌دانید کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟

آیا می‌دانید کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟

تعیین میزان کافئین قهوه موضوعی است که برای هر شخصی جالب است.
حتما شما نیز در حین نوشیدن قهوه به این فکر کردید که کدام قهوه کافئین بیشتری دارد.


آیا می‌دانید کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟

حتما شما نیز گاهی در حین نوشیدن قهوه به این فکر کردید که کدام قهوه کافئین بیشتری دارد.
همیشه این موضوع که؛
آیا قهوه هر چه روشن تر باشد کافئین بیشتری دارد و یا اینکه هر چه تیره تر باشد؟
و آیا درشتی و ریزی قهوه به بالا و یا پایین بودن کافئین قهوه مرتبط خواهد شد؟ برای ما سوال بوده است.

هر شخصی با توجه به تجربه قبلی از نوشیدن قهوه‌های مختلف و با تکیه بر ذائقه‌اش نوع قهوه خود را انتخاب می‌کند.
احتمال دارد انتخاب اولی شما قهوه اسپرسو و یا قهوه ترک باشد.

تصور شما… 

شاید هم گاهی تصور می‌کنید که درصد میزان کافئین قهوه‌ای که میل می‌کنید مربوط به نوع طبخ  آن و یا مربوط به دستگاه قهوه ساز باشد.
یا اینکه رست شدن و یا برشته شدن قهوه در میزان کافئین تاثیر داشته باشد.
در هر صورت نباید چنین انتظاری داشته باشید که فنجان قهوه‌ای به شما داده شود و گفته شود که؛ “اگر به این سبک درست کنید کافئین بیشتری دارد.”

همانطور که انتظار می‌رود میزان کافئین قهوه به عوامل گوناگونی بستگی دارد. مثلا مقدار برشتگی قهوه، مقدار حجم قهوه ای که برای هر فنجان در نظر می‌گیریم.
روش دم کردن قهوه، نوع دانه‌های قهوه، مقدار پودر قهوه در مقابل مقدار آبی که از آن استفاده می کنیم، و اینکه حتی چه مدت زمانی برای دم کردن قهوه در نظر می‌گیرید، همه و همه در میزان کافیئن قهوه‌ای که میل می‌کنید تاثیر خواهد داشت.

نقش گونه‌های قهوه در میزان کافئین

زمانیکه شما درباره مقدار کافئین قهوه‌ها کنجکاو شده و بدنبال آن هستید؛
قطعا به دو گونه روبستا و عربیکا خواهید رسید.
بطور کلی و عمومی قهوه عربیکا کیفیت بالاتری نسبت به قهوه ربوستا دارد.
قهوه عربیکا دارای عطر و طعم میوه‌ای بوده و شیرین‌تر نسبت به قهوه ربوستا بوده در حالیکه کشت ربوستا آسان تر بوده و محصولات آن ارزان‌تری بدست می آید.همچنین دانه‌های قدرتمندتر و تلخ‌تری نسبت به قهوه عربیکا دارد. ذکر این نکته در اینجا حائز اهمیت است که در رقابت میزان کافئین در دانه‌های عربیکا و ربوستا، عربیکا مغلوب ربوستا است.

ربوستا تقریبا دو برابر عربیکا کافئین دارد.

اثر رست یا برشتگی در میزان کافئین قهوه

بطور عامیانه اغلب افراد بر این باورند که هر چه قهوه تیره برشته شده باشد کافئین بیشتری خواهد داشت.
البته گاها برخی دیگر تصور می کنند که قهوه روشن برشته شده کافئین بیشتری دارد.
جالب است بگوییم هر دو تصور اشتباه است!!!

کمی تامل کنید؛

قضیه به همین سادگی نیست که با توجه به میزان برشتگی قهوه مقدار بالا و یا پایین بوده کافئین آن را عنوان کنیم.
هر چه دانه قهوه برشته تر شود قطعا سبکتر خواهد شد و در هر گرم آن تعداد دانه بیشتری خواهد بود. هر چه قهوه بیشتر برشته شود یعنی مدت زمان بیشتری رست شود، دانه حجیم‌تر خواهد شد و دانه‌های قهوه تیره تر زمان بیشتری را در برشته شدن گذرانده اند.

نتیجه می گیریم که؛

قهوه‌های تیره تر سبک تر و حجیم تر هستند. بنابراین 100 گرم قهوه تیره برشته شده، حجم بیشتری نسبت به 100 گرم قهوه روشن برشته شده دارد.

به این نکته توجه کنید، ذکر شد، “حجم” زمانیکه شما در منزل و یا محل کار قهوه‌ای برای نوشیدن تهیه می‌کنید و اگر مقدار پودر قهوه‌ای که برای آن در نظر می‌گیرید بر اساس حجم باشد، (مثلا یک پیمانه برای هر فنجان) قهوه‌ای که استفاده می کنید. چنانچه با برشتگی روشن باشد،کافئین بیشتری نسبت به قهوه‌ای با همین حجم (یک پیمانه) با برشتگی تیره‌تر دارد.

دلیل آن داشتن تعداد دانه‌های بیشتر نسبت به قهوه با برشتگی تیر خواهد بود. به زبان ساده کافئین یک پیمانه قهوه روشن بیشتر از یک پیمانه قهوه تیره است.

اما زمانیکه جهت اندازه گیری میزان پودر قهوه، شما وزن پودر را در نظر می گیرید، قهوه رست تیره‌تر شده کافئین بیشتری نسبت به قهوه رست روشن‌تر دارد. یعنی 100 گرم قهوه تیره رست شده کافئین بیشتری نسبت به 100 گرم قهوه روشن رست شده دارد.
دلیل آن را براحتی می‌توانید دریابید که در وزن مساوی تعداد دانه ای برشته تیره بیشتر است. حال متوجه می شوید که ذکر بالا یا پایین بودن کافئین قهوه‌ای که در دست دارید پیچیده تر از این حرف‌هاست.
اگر بخواهیم به گونه ای دیگر ذکر کنیم، اینگونه بیان باید کرد که، یک فنجان پر از دانه ای قهوه با برشتگی تیره از یک فنجان پر از دانه‌های قهوه با برشتگی روشن کافئین کمتری دارد.
“وزن قهوه تیره سبک تر از قهوه روشن است” در نتیجه “در یک فنجان مساوی تعداد دانه های قهوه روشن بیشتر است” دانه های تیره‌تر حجیم تر هستند.
پس فنجانی با دانه‌های تیره تر وزن کمتری نسبت به فنجانی با دانه‌های روشن خواهد داشت.

حال در بررسی با وزن قهوه، چنانچه هر دو قهوه را در کنار هم بگذارید یعنی 100 گرم قهوه با برشتگی روشن را در مقابل 100 گرم قهوه با برشتگی تیره گذاشته شود این طور بنظر می‌رسد که حجم قهوه تیره تر بیشتر به نظر می‌رسد.
پس تعداد دانه‌های بیشتری داشته و کافئین بیشتری دارد.
اما در بررسی با وزن، اگر از هر دو نوع برشتگی 200 گرم کنار هم بگذارید خواهید دید که قهوه تیره‌تر خیلی بیشتر به نظر می رسد(حجم آن بیشتر است).
پس تعداد دانه‌های بیشتری دارد و کافئین بیشتری نیز دارد.

نقش انواع روش های دم کردن قهوه

تصور عام بر این است که یک فنجان قهوه اسپرسو نسبت به یک فنجان قهوه فرانسه کافئین بیشتری دارد.
اما این طور نیست!   بهتر است بدانید که:
یک فنجان قهوه اسپرسو با وزنی معادل 42 گرم دارای 60 الی 80 گرم کافئین است. در حالیکه یک فنجان قهوه تهیه شده از دستگاه قهوه‌ساز کافئین کمتری دارد.
اسپرسو برای هر 30 گرم قهوه 43 تا 55 میلی گرم قهوه داشته در حالیکه همین مقدار قهوه یعنی 30 گرم که با دستگاه قهوه‌ساز تهیه شده فقط 9 الی 18 گرم کافئین دارد.
یک شات اسپرسو دابل، کافئین بیشتری از قهوه‌ی تهیه شده با دستگاه دارد اما اگر باز هم می‌خواهید پا را فراتر بگذارید بهتر است از قهوه‌های ربوستا برای دستگاه قهوه ساز استفاده نمایید.

منبع: HomeGround

درباره نویسنده

احسان واعظیان

کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی است . علاقه به قهوه، سیر و سفر و پاکیزگی دارد .

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − چهار =